Hari ini kita tidak sedar bahawa inflamasi sudah banyak berlaku pada tubuh badan kita. Inflamasi kronik banyak memberikan keburukan kepada tubuh badan kita dan membawa kepada banyak penyakit.

Apa Itu Inflamasi, Simptom & Punca Terjadi?

Inflamasi itu apa? bahasa paling mudah nak faham inflamasi ialah berlakunya bengkak pada sel. Antara Punca inflamsi ialah:

 1. Stress berpanjangan. Hidup dalam keadaan stress ini akan menyebabkan sel-sel dalam badan akan menjadi rosak
 2. Tidak cukup tidur (kurang dari 6 jam). menyebabkan sel-sel akan mudah mendapat inflamation
 3. Merokok. Aktiviti merokok akan merosakkan sel-sel dalam tubuh badan
 4. Banyak makan makanan bergula & berlemak secara berlebihan
Punca-kepada-inflamasi-atau-panas-badan

Punca-kepada-inflamasi-atau-panas-badan

Antara simptom jadi inflamasi:

 • Badan akan jadi panas tapi tak demam
 • Bengkak pada jari
 • kejang sendi leher
 • nampak kerehan-merahan
 • sakit pada bahagian sendi

3 Bahagian utama badan berlakunya Inflamasi

Dalam badan manusia ini ada 3 tempat utama yang biasa mudah berlakunya infamasi. Antara bahagiannya ialah:

 1. Jantung- (berlakunya bengkak pada saluran darah)
 2. Otak- (ada plug terbentuk pada bahagian sel-sel otak)
 3. Sendi- rasa sakit & panas pada bahagian sendi
3-bahagian-berlakunya-inflamasi-pada-badan

3-bahagian-berlakunya-inflamasi-pada-badan

Jika inflamsi berlaku pada saluran darah terutamanya pada bahagian jantung, maka  mudah untuk mendapat sakit jantung. Sakit jantung ini berpunca daripada saluran darah tersumbat dan menyebabkan berlakunya keradangan  (bengkak pada bahagian saluran darah). Pada bahagian otak pula mudah mendapat penyakit Alzheimer. Penyakit ini biasanya kita panggil penyakit lupa & nyayuk. Kebiasaanya mudah berlaku pada orang dewasa, Manakala penyakit pada bahagian Sendi (Arthritis) seperti Gout, Osteo Arthritis (tulang bersambung dengan tulang)

Cara Nak Kurangkan Inflamasi

Cara nak kurangkan infamasi ialah dengan mengambil makanan yang tinggi Asid Lemak Omega 3. Bagaimana Asid Lemak Omega 3 membantu inflamasi? Pada Bahagian Jantung-Bila berlakunya keradangan/inflamasi pada bahagian jantung maka blood flow jadi slow & denyutan jadi perlahan. Maka Asid Lemak Omega 3 ini akan:

 1. Singkirkan kolestrol jahat tukarkan LDL kepada HDL (kolestrol baik)
 2. Kekalkan denyutan jantung yang sihat
 3. Kawal salur darah & kawal tekanan darah & peredaran darah
manfaat-omega-3-untuk-jantung

manfaat-omega-3-untuk-jantung

 

Pada Bahagian Otak-Asid Lemak Omega 3 bantu:

 1. Meningkatkan aliran darah ke otak (tingkatkan memori kita) sebab itu siapa yang jadi consume Omega otak akan jadi tajam.
 2. Kuatkan hubungan sel-sel otak untuk daya perhatian yang lebih baik (kutakan daya fokus kita)
 3. Aktifkan antioksidan yang membantu mengurangkan tekanan dalam sel otak
 4. tajamkan lagi tahan perhatian
manfaat-omega-3-untuk-otak

manfaat-omega-3-untuk-otak

Pengalaman saya sendiri yang mempunyai anak kecil umur 1 tahun 9 bulan, sejak umur 6 bulan lagi dah biasakan bagi omega. Apa yang terjadi nampak tumbesaran lebih advance. walaupun usia kecil tapi dah boleh faham arahan dan macam orang besar. otak sangat ligat

Pada Bahagian Sendi-Asid Lemak Omega 3 bantu:

 1. Lambatkan kemerosotan tulang rawan yang terlibat dalam proses penyelanggaran tulang rawan
 2. Meningkatkan peredaran darah pada sendi
 3. Kurangkan cecair hilang pada bahagian rawan sendi
manfaat-omega-3-untuk-sendi

manfaat-omega-3-untuk-sendi

 

Kebaikkan Omega 3

 1. Kurangkan radang pada bahagian sel mata
 2. Baik untuk tumbesaran otak anak seawal dalam perut ibu yang hamil

 

Manfaat utama Omega Guard:

Asid lemak- omega 3 merupakan asid lemak yang penting yang tak dapat dihasilkan oleh badan kita. Oleh itu kita perlu mengambilnya dari makanan. Omega-3 dari asas tumbuhan tidak boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA secara berkesan oleh badan.

Mencegah penyakit saluran darah dan strok. DHA dan EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah dan peredan darah yang lancar. Sebab itu ianya sangat membantu mengekalkan tekanan darh normal dan ketegangan dileher atau sakit kepala. Ia juga merendahkan kolestrol , menghindar pembekuan darah di dalam badan, membantu mengekalkan trigliserida dan kolestrol LDL, mengawal masalah obesiti, mencegah arteriosclerosis dan mengurangkan sakit jantung

Membantu tumbesaran & perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori. DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina. Ia penting terutamanya pada 3 bulan terakhir perkembangan otak janin semasa dalam kandungan. Susu ibu mengandungi DHA yang tinggi. DHA yang tinggi akan meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, memelihara penglihatan dan pendengaran dan mencegah migraine. 1hidangan omega guard dapat membekalkan 905mg asid-lemak omega-3 EPA & DHA

Memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis)- paras asid lemak omega 3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan.

Mencegah Insomnia dan membantu mengurangkan tekanan. EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk stabilkan emosi dan membantu perkembangan kesihatan mental termasukkan kemurungan dan tekanan

 

 

Perbezaan Minyak Ikan Shaklee

Omega Guard diekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara jepun. Ia bukan dari hati minyak ikan. Omega Gurd adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan. Berbanding dengan produk omega dipasaran, Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi  termasuk EPA, DHA, ALA, dan banyak lagi.

Kebanyakkan pengusaha-pengusaha kilang menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan, akan tetapi kaedah ini bukan hanya akan memusnahkan sesetengah nutrien, malah tidak boleh menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan. Company Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan omega guard. Ia dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak omega 3 yang paling tulen dan paling semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan sepertli plumbum, merkuri, arsenik, kadmium,dioksin dan PCB (polychlorinated biphenyl merupakan bahan kimia industri yang sangat toksik).

Kenapa ikan laut air dalam?

Pada tahun 1970 seorang saintis Amera pemenang Nobel Price telah menemui satu rahsia. Penduduk eksimo yang hidup di Greenland, Denmak yang bekerja sebagai nelayan tidak menghadapai masalah sakit jantung, lelah, tekanan darah tinggi dan kencing manis. Manakala kaum Eksimo yang menetap di Amera Utara yang bekerja sebagai pemburu dna makanan utama mereka ialah daging yang mengandungi banyak kolestrol, mengandungi banyak masalah kesihatan yang berkaitan jantung. Penyelidikan lanjut mengenai ikan air lautsejuk menunjukkan: ikan dari laut mengandungi asid lemak tidak tepu yang sangat tinggi iaitu EPA dan DHA yang boleh merendahkan lemak dalam darah, menunjukkan pengumpulan platlet darah dan melambatkan pembentukan thrombus, merawat penyakit lelah dan alahan kulis dengan berkesan.

Sendawa bau hanyir ikan?

hanya sebahagian kecil yang sendawa bau hanyir ikan selepas mengambil minyak ikan, Minyak ikan akan melincirkan saluran darah dan berkemampuan untuk mencairkan darah.