Selalu kan dengar ramai orang share cara nak turunkan berat dengan cepat adalah dengan buat dan amalkan INTERMITTENT FASTING.

Banyak kajian dan testimoni kita boleh tengok yang buat INTERMITTENT FASTING makin sihat dan berjaya dapat berat ideal yang nak. Tapi uolz tahu ke dalam kita nak INTERMITTENT FASTING ni ada juga risiko dan keburukkkan yang ramai tak sedar.

Bukan apa sebab kita selalu just google dan ikut je tanpa ilmu. Tahu ke kalau buat INTERMITTENT FASTING dengan cara yang kurang tepat badan kita akan dapat mengalami beberapa simptom antaranya;

 1. Lesu
 2. kehilangan banyak otot
 3. Kehilangan tenaga
 4. Kurang produktiviti

Dan ada banyak lagi kesan kalau kita lakukan INTERMITTENT FASTING dengan tidak tepat. Sebab tu ada ramai orang yang buat INTERMITTENT FASTING pada certain level rasa pitam dan terus serik nak teruskan INTERMITTENT FASTING. Adakah anda pernah melalui dan rasa simptom macam ni?

Simptom Hipoglikemik

Bagi anda yang baharu sahaja berjinak-jinak dengan IF, anda mungkin akan mengalami hipoglikemik atau keadaan di mana kadar gula dalam darah sangat rendah.

Perkara ini juga akan menyebabkan seseorang mengalami sakit kepala, denyutan jantung meningkat, berasa pening dan mual.

“Ketika anda tidak makan, tubuh akan membakar glikogen (glukosa yang disimpan) pada hati dan otot, kemudian ia akan mula membakar lemak,” kata pakar pemakanan Frances Largeman-Roth.

Bagaimanapun, keadaan itu hanya berlaku pada peringkat awal dan selepas itu tubuh akan mula menyesuaikan diri dan boleh teruskan baca entry di bawah untuk selanjutnya.

sakit-kepala-sendi-otot-sebab-denggi

sakit kepala sebab INTERMITTENT FASTING

Dulu Najat pernah rasa dan banyak kali juga dapat respon begini bila guide customer untuk buat INTERMITTENT FASTING, alhamdulillah baru- baru ni Najat hadir ke kelas Saintis Dr.Redza, beliau share kan apa proses yang berlaku dalam badan bila kita buat INTERMITTENT FASTING – KENAPA & BAGAIMANA berlaku semua perkara di atas ni.

Asasnya INTERMITTENT FASTING ni untuk kita kawal dan pulihkan sistem badan namun at one time yang badan kita akan bagi signal pada diri.

Apa yang berlaku bila kita mula INTERMITTENT FASTING adalah;

1. Menurunkan rasa mengidam kerana hormon Leptin 

IF juga meningkatkan rasa kenyang melalui penghasilan hormon pengurangan nafsu makan( hormon Leptin) . Sebuah kajian pada 2019 turut mendapati diet ini dapat membantu menurunkan kadar ghrelin – iaitu hormon yang merangsang rasa lapar terutamanya pada individu dengan masalah obesiti. Hormon Leptin akan menyebabkan rasa kenyang dan kurang megidam dan craving.

So ia meningkatkan jumlah karbohidrat dan lemak untuk ditukarkan sebagai tenaga.

2. Meningkatkan sensitiviti insulin

Mereka yang mengikuti IF meningkatkan sensitiviti insulin mereka sekaligus menguruskan gula dalam darah dengan lebih baik.

Ini kerana setiap kali makan, tubuh akan melepaskan hormon insulin untuk memindahkan gula daripada saluran darah ke sel dalam tubuh untuk ditukarkan sebagai tenaga.

3. Intermittent Fasting boleh membantu kepada Proses Autophagy

Autophagy adalah proses penghasilan sel baru dan sel yang sakit dan rosak akan digantikan dengan sel lebih sihat. Namun ianya bukan semudah itu, kajian mendapati perlu melalui puasa IF sehingga 72 jam. Memang seronok bila baca tentang badan dan kita ibarat baru lahir bila Autophagy berlaku namun ianya bukan semudah itu. Dr Redza selaku Saintis dan pengalaman melakukan IF yang lama mengatakan proses ini perlu kepada SUPPORT SISTEM jika mahukan hasilyang baik infact boleh capai autophagy walau tak IF 72 jam. see amazing kan MasyaAllah

Apa SUPPORT SYSTEM yang perlu tu? Ianya adalah SUPPLEMENT as

 1. Rasverastrol
 2. Astixhantin
 3. Berberine
 4. Citrus
 5. Tumeric

MasyaAllah alhamdulillah tanpa Najat tahu yang selama ni Najat dah amal dah semua ni masa IF sehingga memang rasa bertenaga dan cergas Alhamdulillah

 1. Rasverastrol dapat dari Vivix dan ResV
 2. Astixhantin dapat dari Caratomax
 3. Berberine dalam Chewable C
 4. Citrus dala Sustained Released Vitamin C
 5. Tumeric Chewable C

Ini semua anda boleh dapat dari SUPPLEMENT TERBAIK dan boost up & support IF anda untuk capai Antophagy dan renew sel-sel lama dan rosak dalam badan. Produkyang dihasilkan oleh saintisn dan sangat power. InsyaAllah jika buat INTERMITTENT FASTING dengan bantuan SUPPLEMENT TERBAIK akan dapat hasil terbaik dan lebih hebat dari mereka yang tiada Supplement. Jom cuba .

Bagi yang nak tahu lebih lanjut boleh hubungi Najat ya.